-  Г-н Маринов, през последната година и половина сме свидетели

...
-  Г-н Маринов, през последната година и половина сме свидетели
Коментари Харесай

Младен Маринов: МВР е в разпад след Бойко Рашков

-  Г-н Маринов, през последната година и половина сме очевидци на взрив на от дълго време позабравената битова престъпност, в това число и методично изкореняваните телефонни измами. Как да си разбираем това събитие 30 години след демократичните промени и 15 години, откакто този вид закононарушения сякаш слязоха от дневния ред на българина?

- За да разберете какво се случва с престъпността и самото Министерство на вътрешните работи през последната година и половина, ще ви опиша в резюме какво успяхме да свършим по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Т.е. какво „ завещание “ остави “омразният модел на ГЕРБ ” в Министерство на вътрешните работи. Между 2017 година и 2021 година, без значение от персоналните промени в политическото и професионално управление на министерството постоянно се спазваше правилото на приемствеността. Нямаше политически чистки или чегъртане. В резултат имаше трайна наклонност към понижаване на общата престъпност, в това число и така наречен битова престъпност. Имаше устойчива наклонност на понижаване на записаните убийства, обири и грабежи и похищения по отношение на МПС. Растеше разкриваемостта. През същия интервал броят на умишлените убийства понижа с повече от 30,5%. През 2017 година, 2019 година и 2020 година бяха разкрити всички регистрирани убийства с изключение единствено на едно.
-->
В тясно взаимоотношение с прокуратурата и с помощта на построения междуинституционален модел на работа ликвидирахме на 100% телефонните измами, които тормозеха доста възрастни хора в страната. Чувствително намалихме случаите на принуждение над възрастни хора в дребните обитаеми места. Решаваща роля за това изиграха мобилните полицейски екипи, както назначените през първите 2 години на мандата над 2000 нови служители на реда в дребните и приблизително огромни обитаеми места. Това бе и едно от предизборните ни обещания през 2017 година Споменавам го, тъй като когато ГЕРБ обещае нещо, го извършва.

Рязко намалихме жертвите и потърпевшите при злополуките на пътя като техният брой стана съпоставим с пътния травматизъм през 60-те години на предишния век. А тогава моторните транспортни средства в България са били десетки пъти по-малко в сравнение с през днешния ден. В момента се следят тъкмо противоположните трендове, които доведоха дружно с всички останали рецесии и до рецесия на сигурността. Имаме сериозен растеж на битовата престъпност, телефонните измамници още веднъж тормозят възрастните хора, а за кошмара и войната по пътищата напряко не ми се приказва.

Всичко това е резултат от ръководството на Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи и войната, която това лице разпали с останалите правоприлагащи институции и най-много с българската прокуратура. След май 2021 година политическото управление на Министерство на вътрешните работи се занимаваше единствено с две неща – с политически чистки на потвърдените експерти от полицията и службите и с брутални репресии против политическите съперници. По време на предизборните акции кметовете, общинските съветници, редовите членове и симпатизантите на ГЕРБ безусловно бяха мачкани по предписание на политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Кулминация на тези репресии беше противозаконният арест на водача ни Бойко Борисов, на Влади Горанов и Севи Арнаудова. А следващото доказателство, че в този случай става дума за осъществяването на тежка политическа поръчка е разказът на Слави Трифонов от тази седмица по какъв начин настоящият тогава министър председател Кирил Петков му е изпратил смс-съобщение с текст „ Арестувах Бойко Борисов ”.

„ Реформата “ на Рашков в Министерство на вътрешните работи, която се показваше в закриване на полицейски ръководства и сектори, също е измежду главните аргументи за растежа на престъпността.В същото време се отнасям с схващане към компликациите, които в този момент срещат политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи при преодоляването на рецесиите във ведомството. При ръководството на Рашков беше прекратено построеното от нас доста положително взаимоотношение с професионалното управление на министерството. На процедура, то бе сложено в изолираност.

Същинските решения бяха вземани от " доверени " чиновници, които обаче използваха близостта си с министъра, с цел да си разчистват персоналните сметки в министерството. Този жанр също докара до блокиране на ефикасната работа на полицейските органи.Или по-краткият отговор на Вашия въпрос е следният: Бумът на битовата престъпност и телефонните измами е резултат от междуинституционалната война, която водеше Бойко Рашков, от чегъртането на експерти в Министерство на вътрешните работи и от свеждането на полицейската работа до осъществяването на политически поръчки.

- Как се отразяват скандалните случаи със забъркани с незаконни детайли служители на реда и необичайно изглеждащи за полицайки дами, които ги покровителстват, в това число и дрогирани чиновници на реда върху престижа на полицията и на респекта, който право-охранителните органи би трябвало да внушават на закононарушителите, а жителите да се усещат предпазени от тях?

 - За страдание, “приоритетите “ в работата на Рашков, които към този момент показах, доведоха и до срив в интегритета на Министерство на вътрешните работи. Една от първите дирекции, станали жертва на чегъртането в Министерство на вътрешните работи, бе дирекция „ Вътрешна сигурност “. А тя е основна за предварителната защита измежду самите полицейски чиновници. Предполагам, че си спомняте многочислените акции на “Вътрешна сигурност ” през интервала на 2017 година – 2021 г.И като началник на Столична дирекция на вътрешните работи, и като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, и като вътрешен министър, съм следвал правилото, че не би трябвало и не можем да замитаме нашите пороци под килима.

И по опция, самите ние би трябвало да разкриваме „ гнилите ябълки “ в нашите редици (а, бъдете сигурни, няма институция или социална организация у нас и по света, която да е застрахована против наличието на такива елементи). В противоположен случай, рискуваме незаконни или неприемливи от морална позиция прояви на обособени чиновници да хвърлят леке върху всички техни сътрудници. Нещо, което се случва през последните дни и месеци, тъй като дирекция „ Вътрешна сигурност “ бе превърната от Рашков в преторианска армия за осъществяване на политически поръчки.

- Има ли административен чадър над сходни представители в органите на реда и какво ги прави толкоз „ безстрашни “, че да правят действия, които са в остро несъгласие с професионалните им характерности и отговорности?

- Дали има административен чадър, както казвате, не знам и няма по какъв начин да знам, защото повече от 2 години съм отвън системата на Министерство на вътрешните работи. Нещо като Политическа партия съм – просто пенсионер (смее се). Но предварителната защита на корупцията и морално укоримите прояви в Министерство на вътрешните работи включва използване на голям брой сложни ограничения за недопускане на корупционни практики и усилване на взаимоотношението сред ангажираните институции.

Като член на Комисията за вътрешен ред и сигурност в последните три Народното събрание обаче не видях използването на такива ограничения от политическото управление на министерството. Не видях и реакция на сътрудниците ни в Европейския съюз. Докато целенасочените старания на Министерство на вътрешните работи по наше време получиха позитивна оценка в четири следващи отчета на Европейската комисия за напредъка на България. А като видимо достижение бе регистрирано намаляването на корупционния риск в Министерство на вътрешните работи.

- Тъй като точно несъответстващи дейности на служители на реда изплуваха зад ужасяващите нещастия със починали хора и то по улиците на градовете и най-много в столицата, съгласно вас какви законодателни промени могат да възпрат този вид пандемия? Превенция – в какво, увеличение на наказванията – в каква посока? И би ли имало това възпиращ резултат, в случай че настойниците на закононарушителите са в правоохранителните органи?

- Тази картина, която описвате, се назовава разпад в интегритета на Министерство на вътрешните работи. Тя е резултат и на общия разпад на държавността през последната година и половина. Дали правилният път за излизане от тази рецесия са следващите законодателни промени – надали...

Според мен ключът е в правенето на стратегия с съответни ограничения за възобновяване и повишение на интегритета на Министерство на вътрешните работи. Т.е. основаването на един вътрешно-нормативен документ, който да се приготви и извършва от Министерство на вътрешните работи, а за какво не и с присъединяване на синдикатите в системата на министерството. Измерител за успеваемостта на такава стратегия може да бъде доверието на хората в полицията.

За 4 години ние успяхме да увеличим доверието в полицейските служби и техните чиновници с съвсем 30%. Към февруари 2021 година полицията изравни обичайно високите равнища на утвърждение в обществото за армията. И двете институции тогава се употребиха с доверието на 54% от българските жители. В момента даже ме е боязън да си помисля какъв е рейтингът на полицията.

- Как оценявате закриването на профилираните съд и прокуратура? Споделяте ли мнението на основния прокурор Иван Гешев, че това е развързало ръцете на проведената престъпност? Възможно ли е и при какви условия възобновяване на тези правораздавателни структури, които в България бяха основани по гледище на Европейския съюз?

- Личното ми мнение е, че закриването на Специализирания съд и на Специализираната прокуратура изигра ролята на катализатор за растежа на престъпността, която следим. И, да, основният прокурор беше прав.Ние от ГЕРБ, също доста пъти предупреждавахме в последното Народно заседание какъв ще бъде резултатът от тези дейности на законодателя. Управляващите от четворната коалиция обаче останаха глухи за нашите предизвестия и отрицателните резултати към този момент са факт за цялото българско общество.

- Защо точно юристи, които не излизаха от профилираните съдилища в качеството си на бранители на техни клиенти, бяха аватарите за закриването им и разхвърлянето на делата, по които се явяват, към момента с неразбираем излаз за развиването по тях?

- Позволете ми да оставя този въпрос без коментар поради напъните и работата на доста сътрудници от полицията и прокуратурата, които, меко казано, бяха хвърлени напразно.

- Освен на погубени човешки животи по улиците благодарение на служители на реда, сме очевидци на голяма миграционна вълна, която залива страната неотдавна и също е обвързвана с някакъв чадър в право-охранителните органи. Къде се намира той и по какъв начин е стимулиран да закриля сходни престъпления, които заплашват и националната ни сигурност?

- Разпадът на държавността е най-видим точно в неуспеха на Министерство на вътрешните работи да се оправи с миграционната вълна. Нещо, за което предупреждавахме лицето Рашков от първия му ден в министерството, когато му оставихме нулев миграционен напън върху българските граници. Днес обстановката е ужасяваща. Вече трима български служители на реда починаха, до момента в който изпълняваха служебния си дълг в интервенции против противозаконните мигранти. В изборния ми регион – Софийска област, както и в, сякаш, най-сигурното място в страната – нейната столица, злополуките с присъединяване на транспортни средства, които прекарват противозаконни мигранти, към този момент се ежедневие.

Полицаите изнемогват, а вместо тях се постанова кметове като този на Годеч да преследват мигрантите. Просто, тъй като в Годеч – една гранична община, към този момент няма районно полицейско ръководство. Просто, тъй като Рашков го закри. Заради някакви измислени „ математически модели “. Ето, по какъв начин некадърното и некадърно ръководство на Министерство на вътрешните работи се трансформира в риск за националната сигурност на страната.

- Кои са органите, които би трябвало да разкрият истината за тъй наречените „ българска диря “ във взривяването на Кримския мост, каква е опцията за това и с органите на кои други страни би трябвало да си партнират? 

- Нашият водач Бойко Борисов бе първият български политик, който сложи под съществено подозрение тази така наречен “българска диря “. На идващ стадий това бе доказано и от формалното изказване на служебния министър председател Гълъб Донев. Така че, за мен като експерт от системата за сигурност, истината е ясна и България няма безусловно никаква връзка с взривяването на Кримския мост.

А що се отнася до интернационалното съдействие на българските специфични служби, то нашите сътрудници също са ясни – това са евроатлантическите служби за сигурност.

- Под опасност ли е националната ни сигурност след такива обвинявания от страна на Русия?

- Компетентният и прецизен отговор на този въпрос изисква информация, с която към сегашния миг няма по какъв начин да разполагам. Затова не желая да встъпвам в областта на спекулативните разбори и изказвания.

- Има ли ефикасни механизми за прочистването на Министерство на вътрешните работи от несъответстващи на функционалностите му чиновници? Преатестирането им ще бъде ли задоволително? Само в Министерство на вътрешните работи ли са те или и на други равнища, които работят в този бранш, и по какъв начин може да стане това?

- Да, има ефикасни механизми и ние сме ги употребявали в нашата работа. Както загатнах по-рано, става въпрос за съответни ограничения, които могат да бъдат част от една цялостна стратегия за възобновяване и повишение на интегритета на Министерство на вътрешните работи. Разбира се, такава стратегия наложително следва да обхване и всички равнища в системата на Министерство на вътрешните работи.

- В какво съгласно Вас се показва предъвкваната години наред правосъдна промяна, единствено прокуратурата ли би трябвало да засегне или цялата правосъдна система с преатестиране на всичките й фрагменти – от прокурорите през съдиите до юристите, с цел да сме сигурни, че в действителност се прави промяна, а не добре познатото упражнение „ стани да седна “?

- През 30-годишната си кариера на служител на реда в никакъв случай не съм си разрешавал да разясня правосъдната система и нейната работа. Няма да го направя и в този момент. Но Ви убеждавам, че в ГЕРБ има задоволително готови специалисти, които са част и от новото Народно заседание, и те ще предложат ясна идея за ефикасна правосъдна промяна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР